Начало Основна линия Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
427
България

Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения.Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите.

| 20 Юни 2025, 09:36 ч.
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Снимка © БТА

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения. Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите. 

На днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Брезник даде съгласието си

Три автобуса с български и чужди граждани, включително наши съседи, са напусн

Над 3700 годишни данъчни декларации от дружества и близо 700 от физически лиц

Безплатни консултации за диагностика и лечение на туберкулоза започват в лече

Приключи изборният ден в столичните райони "Слатина" и "Искър" и в село Мрамо

Малцина са тези, които знаят, че халвата в Ябланица е дошла от Северна Македония, с Иван Богоев - Сладкаря. Той е роден в Прилеп, Македония. По време на войната се преселил в София, където се е запознал с неговата бъдеща съпруга - Елена от Скравена, Ботевградско. В един момент, около 1930 г., се установяват в Ябланица и започват производството на халва, локум и бонбони, каза неговата внучка Геновева Христова. „Донесли са си казаните, рецептата и традициите от Македония. Така започва първото производство на халва в Ябланица. Дядо ми обучил, освен своите деца, и други на занаята“, добави Христова.

По думите първоначално халвата са правили в дома им. „Имаше две помещения – в едното се вареше, а в другото се месеше. Слагаше се в дървени сандъчета и се опаковаше в т. нар. блажна хартия“, обясни тя. 

С дядо си е отишла и рецептата за истинската халва. „Днешната халва няма нищо общо с тогавашната. Има си чалъм. Всеки от обучените дослагва нещо от себе си, за да е по-модерно и оригиналът се изменя“, заяви внучката на майстора.

Тя си спомня, че в центъра на града е имало две сладкарници, в които хората са се редили на опашки за халва. Автобусите, минаващи по главния път София – Варна, спираха за почивка и пътниците да си купят от сладките изкушения като подарък за близките, допълни Христова.

Днес Ябланица все още е най-сладкият град, тъй като традициите в производството на халва и локум все още се поддържат от местните. Пример за това е фирмата на семейство Пекер в село Брестница.

Катастрофирал самостоятелно камион затруднява движението по международния бул

Отлични са условията за туризъм в планините и планинските ни курорти. Това съ

Жена от смолянското село Момчиловци е измамена по телефона, съобщи говорителя

Създадена е от Мустафа Пекер, който през 1999 г. пристигнал в България от Турция и решил да инвестира. Тъй като Ябланица е известна с производството на халва и локум, сметнал, че това е най-подходящото място за неговия цех, където да продължи местната традиция, но и да пренесе нещо от родината си. Започнал с трима работници, а сега са над 20 души, като фирмата вече се управлява от неговите синове – Емре и Кемал.

Първоначално са започнали само с няколко вида продукти, а сега са около 80 вида различни сладкиши. Само локумите са над 30 разновидности. Произвеждат още слънчогледова и сусамена халва, нуга халва, шербет, локумени вафли, желирани бонбони, резанки с вкус на роза, сусамки, фъстъковки, каза Кемал Пекер.

Капацитетът на производството е над 1 тон на ден, средно произвеждат 700-800 кг, като само халвата е 200-300 кг. Близо 85-90 процента от тази продукция е за вътрешния пазар и 10-15 процента изнасят за Румъния.

По думите на Пекер традиционната ябланска халва се прави от сусамов тахан и е сравнително по-еластична и се разтяга на конци. По това е известна в цяла България.

Майсторът обясни, че в специални казани се сипва захар, вода и лимонена киселина. Като се стопи захарта и се превърне на сироп, се прехвърля в другата машина, която я разбива до получаването на бяла смес. Когато изстине, тя се смесва с тахана.

А тайната за вкусния локум е да използваш най-качествените и пресни суровини, да се спазва хигиената, да стигнат възможно най-бързо до крайния потребител, каза Пекер.

По думите му има търсене. „Ние се опитваме традиционното да комбинираме с модерното. Новото поколение да се запознае с тези продукти и да ги рекламира по целия свят. Ябланица продължава да е център на локума и халвата и дано още дълги години, защото тази традиция трябва да продължава", каза още Кемал Пекер.

А тя все още се поддържа и с празника на халвата и локума, който Община Ябланица организира всяка година. Тазгодишното издание е в събота (21 юни). То ще бъде предшествано от фолклорен фестивал на народните обичаи и традиции. В него над 30 състава ще представят фолклорни песни, танци и обичаи, като събитието няма състезателен характер.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Ще продължат проверките на камиони с дървесина
Предвижда се продължаване на съвместните проверки на агенция „Автомобилна администрация“ и Изпълнителна агенция по горите на товарни автомобили, превозващи дървесина, к ...
Прокуратурата наложи забрана за напускане на страната на четирима от обвиняемите по случая с незаконните домове за възрастни в село Ягода
С постановления на Районната прокуратура в Стара Загора от вчера на четиримата обвиняеми по досъдебното производство за принуда, нанасяне на телесни повреди и неполагане на грижи в ...
България участва в учение на НАТО за възможностите на съюзните и национални системи за командване, управление, комуникации и разузнаване
Военнослужещи от Министерството на отбраната и Българската армия демонстрираха своите способности за техническа и оперативна съвместимост в учението на НАТО Coalition Warrior Inter ...
Русенската опера гостува в Букурещ с балетен спектакъл и изложба; румънската публика остана очарована от българската „Кармен“
Балетният спектакъл „Кармен“ на Русенската опера бе представен на сцената на Националната опера в Букурещ в четвъртък вечерта и получи бурни и продължителни аплодисмент ...
Комплексът "Марица-изток" ще доставя близо 50 процента от енергията за битови потребители в България
Комплексът "Марица-изток" ще доставя близо 50 процента от количествата енергия за битови потребители в България. Това съобщи министърът на енергетиката Жечо Станков на брифинг пред ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кърджали сезира институциите заради вандалска проява на новата многофункционална спортна площадка, изградена с близо половин милион лева
Община Кърджали изпрати писмо до началника на полицейското управление с молба за съдействие за установяване самоличността на извършителите на вандалска проява на новооткритата през ...
МВР няма да ограничава протести, но без да се допуска заплаха за живота на хората или обществения ред
Министерството на вътрешните работи (МВР) няма да ограничава правото на български граждани да протестират, но нарушения на обществения ред или заплаха за живота на хората няма да б ...
Енергийният министър Жечо Станков: Няма да допуснем ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" да спре работа
"Няма да допуснем ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" да спре работа", заяви министърът на енрергетиката Жечо Станков на брифинг пред журналисти в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД. Той обясн ...
Пожар възникна в близост до автокъща край Благоевград, огънят е локализиран
Пожар възникна в близост до автокъща край Благоевград днес, . На място бяха екипи на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Пожарът е бил в ...
Жена от смолянско село е измамена по телефона, съобщиха от полицията
Жена от смолянското село Момчиловци е измамена по телефона, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Сигналът за извършено престъпление е подаден в ...
Тикер в 14:36 ч.
Община Кърджали изпрати писмо до началника на полицейското управление с молба за ...
Начало Основна линия
427
България

Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения.Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите.

| 20 Юни 2025, 09:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Снимка © БТА

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения. Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите. 

Малцина са тези, които знаят, че халвата в Ябланица е дошла от Северна Македония, с Иван Богоев - Сладкаря. Той е роден в Прилеп, Македония. По време на войната се преселил в София, където се е запознал с неговата бъдеща съпруга - Елена от Скравена, Ботевградско. В един момент, около 1930 г., се установяват в Ябланица и започват производството на халва, локум и бонбони, каза неговата внучка Геновева Христова. „Донесли са си казаните, рецептата и традициите от Македония. Така започва първото производство на халва в Ябланица. Дядо ми обучил, освен своите деца, и други на занаята“, добави Христова.

По думите първоначално халвата са правили в дома им. „Имаше две помещения – в едното се вареше, а в другото се месеше. Слагаше се в дървени сандъчета и се опаковаше в т. нар. блажна хартия“, обясни тя. 

С дядо си е отишла и рецептата за истинската халва. „Днешната халва няма нищо общо с тогавашната. Има си чалъм. Всеки от обучените дослагва нещо от себе си, за да е по-модерно и оригиналът се изменя“, заяви внучката на майстора.

Тя си спомня, че в центъра на града е имало две сладкарници, в които хората са се редили на опашки за халва. Автобусите, минаващи по главния път София – Варна, спираха за почивка и пътниците да си купят от сладките изкушения като подарък за близките, допълни Христова.

Днес Ябланица все още е най-сладкият град, тъй като традициите в производството на халва и локум все още се поддържат от местните. Пример за това е фирмата на семейство Пекер в село Брестница.

Създадена е от Мустафа Пекер, който през 1999 г. пристигнал в България от Турция и решил да инвестира. Тъй като Ябланица е известна с производството на халва и локум, сметнал, че това е най-подходящото място за неговия цех, където да продължи местната традиция, но и да пренесе нещо от родината си. Започнал с трима работници, а сега са над 20 души, като фирмата вече се управлява от неговите синове – Емре и Кемал.

Първоначално са започнали само с няколко вида продукти, а сега са около 80 вида различни сладкиши. Само локумите са над 30 разновидности. Произвеждат още слънчогледова и сусамена халва, нуга халва, шербет, локумени вафли, желирани бонбони, резанки с вкус на роза, сусамки, фъстъковки, каза Кемал Пекер.

Капацитетът на производството е над 1 тон на ден, средно произвеждат 700-800 кг, като само халвата е 200-300 кг. Близо 85-90 процента от тази продукция е за вътрешния пазар и 10-15 процента изнасят за Румъния.

По думите на Пекер традиционната ябланска халва се прави от сусамов тахан и е сравнително по-еластична и се разтяга на конци. По това е известна в цяла България.

Майсторът обясни, че в специални казани се сипва захар, вода и лимонена киселина. Като се стопи захарта и се превърне на сироп, се прехвърля в другата машина, която я разбива до получаването на бяла смес. Когато изстине, тя се смесва с тахана.

А тайната за вкусния локум е да използваш най-качествените и пресни суровини, да се спазва хигиената, да стигнат възможно най-бързо до крайния потребител, каза Пекер.

По думите му има търсене. „Ние се опитваме традиционното да комбинираме с модерното. Новото поколение да се запознае с тези продукти и да ги рекламира по целия свят. Ябланица продължава да е център на локума и халвата и дано още дълги години, защото тази традиция трябва да продължава", каза още Кемал Пекер.

А тя все още се поддържа и с празника на халвата и локума, който Община Ябланица организира всяка година. Тазгодишното издание е в събота (21 юни). То ще бъде предшествано от фолклорен фестивал на народните обичаи и традиции. В него над 30 състава ще представят фолклорни песни, танци и обичаи, като събитието няма състезателен характер.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Ще продължат проверките на камиони с дървесина
Прокуратурата наложи забрана за напускане на страната на четирима от обвиняемите по случая с незаконните домове за възрастни в село Ягода
България участва в учение на НАТО за възможностите на съюзните и национални системи за командване, управление, комуникации и разузнаване
Русенската опера гостува в Букурещ с балетен спектакъл и изложба; румънската публика остана очарована от българската „Кармен“
Комплексът "Марица-изток" ще доставя близо 50 процента от енергията за битови потребители в България
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юни
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Община Кърджали сезира институциите заради вандалска проява на новата многофункционална спортна площадка, изградена с близо половин милион лева
На преден план
МВР няма да ограничава протести, но без да се допуска заплаха за живота на хората или обществения ред
Основна линия
Енергийният министър Жечо Станков: Няма да допуснем ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" да спре работа
Местен фокус
Пожар възникна в близост до автокъща край Благоевград, огънят е локализиран
Контекст
Жена от смолянско село е измамена по телефона, съобщиха от полицията
Контекст
Проучване за готовността на бенефициенти да кандидатстват по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" провежда Община Враца
Основна линия
Недекларирана валута за близо 400 000 лева е задържана на "Капитан Андреево", обвинени са двама турски граждани
Местен фокус
Старши комисар Красен Торимацов е новият ръководител на дирекцията на полицията във Варна
В детайли
Движението в посока Варна в участък от АМ магистрала „Хемус“ в Ловешка област ще бъде ограничено заради обрушване на откоси
Основна линия
Трето издание на Фестивала на рибената чорба подготвят в силистренското село Попина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.